21 Ocak 2009 Çarşamba

Sevgililer Günü Tarihçesi

Günümüzde kutlanılan özel günler arasında en dikkat çeken ve ticari açılımları en fazla gün olan sevgililer günü, gerçekten de tüm dünya çapında hemen hemen aynı gün kutlanması sebebiyle uluslararası bir ticari sektör oluşturmuştur. Sevgililer gününde 2 milyara yakın kartpostal gönderildiği tahmin edildiğinde sanırım bu ticari sahanın ciddiyeti dikkate alınır...

Peki ama tüm dünyada milyarca insanın aynı anda kutladığı ve günümüzde adının sevgililer günü olan bu günün geçmişi ne zamana dayanıyor? Aslında diğer özel kutlama günlerinde olduğu gibi sevgililer gününde de efsaneler kol geziyor ortalıkta. Bunlar arasında tarihin bilinmeyen bir diliminde ortaya çıkan Valentine isimli papaz, kralın evlilikleri yasaklamasına rağmen, gizlice aşıkların nikahlarını yapar. Kral ise orduya asker bulamadığı için haklı olarak evlilikleri yasaklamıştır fakat yakalanan Valentine, idama mahkum edilir. Aslında bu enstantane, tarihte geçen Valentine enstantanesinden sadece bir tanesi. Yani Katolik klisesinin kayıtlarına göre geçmişte aşka olan inancı yüzünden öldürülmüş ve 14 Şubat tarihli 3 farklı Valentine kaydı bulunmaktadır.

14 Şubat sevgililer gününe dair bilgiler günümüze yaklaştıkça efsaneleşmiş bilgiler olmaktan çıkıp daha mantık dolu bir hal almaktadır. Yine bu özel günlerin ortaya çıktığı ve dünyaya yayılma merkezi olan ABD bölgesinden yine bir Amerikalı vatandaş olan Esther Howland tarafından sevgilisine yollanan ilk 14 Şubat tarihli kartpostal, sevgililer gününün günümüz anlayışıyla toplumsallaştığı ilk örneklerinden olmuştur. Bu tarihten sonra 14 Şubat tarihi daha fazla değer kazanmış ve bu günde sevgililer birbirlerine kartpostallar yollamaya, hediyeler almaya başlamıştır. Artık sembolleşmiş bir gün de olsa, sevgililerin birbirlerine özel birer günleri vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder