30 Ocak 2009 Cuma

Sevgililer Günü Adetleri

Milattan Önce Dördüncü Yüzyıllarda yaşayan ve kendini aşka adadığı için devrin kralı tarafından ölüm cezasıyla cezalandırılan Aziz Valentine, ya da “Valentius” veyahut “Valentinian”... İşte bu farklı isimler ile anılan fakat kendini aşka adadığı konusunda birleşilen kişi adına kutlanıyor bugünkü sevgililer günü. Yani o bu günün bir sevgililer günü olarak kutlanmasına ön ayak oldu diyebiliriz.

Aradan 2500 yıllık bir süre geçtiği göz önüne alınırsa sevgililer günü anlayışında ve sevgililer günü adetlerinde değişiklikler olacağı muhakkak farkedilmiştir. Yaşanılan yörenin ve içinde bulunulan toplumun adetlerine göre şekillenen sevgililer günü adetleri gün geçtikçe ilginç bir hal almaya devam etmiştir.

Bu ilginç adetlerden birkaçından bahsedecek ve onları inceleyecek olursak değişim farkına varacağız. Söylenene göre ilk sevgililer günü adeti, Aziz Valentine tarafından oluşturulan çekiliş torbasına kız ve erkek isimleri yazılır ve atılırmış. Torbadan sana çıkan isim ile bir yıl boyunca sevgili olurmuşsun...

Daha modern bir inanışa göre de 14 şubat günü radyo veya televizyonda duyduğun ilk erkek ismi bayanlar için hayatının aşkı, erkekler için de ilk bayan ismi hayatının aşkı olacakmış.

Bir diğer yöresel adet de, İngiltere kırsallarındaki bir bölgede el ile yapılan "aşk kaşıkları"... Tahtadan yontulan ve üzerine desenler yapılan bu güzel hediye, her sevgililer gününde yani her 14 şubatta sevgiliye armağan edilirmiş... Ve herkes birbirinden daha hoş aşk kaşıklarını yapmak için çabalarmış...

Yine İtalya'nın kırsal bir kesiminde ise 14 Şubat sabahı bayanlar erkenden kalkar ve cam kenalarında yerlerini alırlarmış. Bunun sebebi ise camın eşiğinden ilk geçecek erkek onların hayatlarının aşkı olacaktır.

Bu ve buna benzer ilginç adetler 14 Şubat sevgililer gününü renklendirdiği gibi bu günün anlamını da bir nebze ortaya koymaktadır.

3 yorum:

  1. Aziz Valentine bir hristiyan azizidir.
    Hristiyanlık Hz.İsa ile kurulduğuna göre ve Hz.İsa'nın doğumu milat kabul edildiğine göre, yazınızdaki milattan önce kelimesinin anlamı olmuyor. Milattan sonra ile değiştirirseniz anlam kazanır.
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
  2. Hristiyan adetini kutluyorsunuz yani öyle mi? Anlaşıldı.....
    Hatta işin ucunda para olduğu için bir de site yapmışlar.

    YanıtlaSil
  3. işi siyasete dökmenin hiç gereği yok bence

    YanıtlaSil